Revit 2022 – palju uut ja olulist ka inseneridele

Kui mullu tipparhitektid jorisesid Autodeski kallal, et Reviti arendamisega on jäädud toppama, siis täna ilmuva uue versiooni uuenduste loetelu on sedavõrd pikk, et seda pole mõtet täismahus ette lugema hakata.

Põgusa ülevaate inseneridele kasulikest uuendustest teen ikka.

Revit 2021 versioonis oli paljulubav sillaelementide toe lisamine, mis paraku veel ei tähendanud seda, et neid saaks Revitis ka modelleerida, küll oli neid võimalus importida teistest rakendustest nagu Infraworks. Nüüd saab ja Revit 2022 võib lugeda igati sobilikuks sildade infomodelleerimise tarkvaraks.

Lisaks sillaelementidele on nüüd toetatud ka teeteljed (alignment) ja piketaaž, asjad ilma milleta ei saaks ega tohiks ühtegi silda projekteerida, kuigi paljud on üritanud. Sild on alati tee osa ja matemaatiliselt määratud telje geomeetria on kõige alus.

Palju on edasi arendatud ka raudbetooni armeerimise töövahendeid, mis võimaldavad keerukate elementide armeerimist, kasutaja poolt defineeritud sarrusekujusid, jaotatud sarruse üksikute varraste asendi korrigeerimist jne funktsioonid, mis on seni olnud kättesaadavaid vaid erinevate lisaprogrammide abil. Lisatud on sarrusele lisaks nimiläbimõõdule tegeliku läbimõõdu parameeter, mis võimaldab täpsemini teha konfliktanalüüse ehk arvestada profiilist tulenevat ruumivajadust.

Sarruse paigutamine kahe punkti meetodil.
Kasutaja poolt defineeritud sarruse kujud on taaskasutatavad.
Üksikute varraste paiknemist grupis saab korrigeerida.
Varda tegelik läbimõõt võimaldab realistlikumat modelleerimist

Uuendusena saab luua ka muutuva paksusega (ristlõikega) seinu.

Olulised täiendused on ka koostöö ja infovahetuse parandamisel. Revit on IFC 4 sertifitseeritud nii arhitektuuri kui konstruktsioonide osas.

Huvi pakub kindlasti ka võimalus linkida Rhino 3dm faile, sest Rhino koos Grasshopperiga on arhitektide seas suure populaarsusega. Rhino failid on toetatud ka BIM360 pilveteenuse poolt.

Rhino 3dm mudel Reviti aknas.

Revit 2022 toetab Dynamo BIM 2.11 versiooni ja lisatud on hulganisti sõlmi, millega on võimalik automatiseerida projekti dokumenteerimist ehk siis manipuleerida saab kõike, mis seotud annoteerimise, jooniselehtede kui vaadetega.

Täna toimub ka youtube vahendusel Revit 2022 tutvustus.