Autodesk ostis “rohelise tarkvara” arendajad

Autodesk teatas, et on viinud lõpule kahe tarkvara tootja ostu eesmärgiga täiendada oma ehitusinfo modelleerimise tooteid jätkusuutlikku ehitamist ja rohelist mõtlemist toetavate analüüsivahenditega. Osteti Ecotect tarkvaralahendused ehitiste kontseptuaalse toimimise analüüsiks firmalt Square One Research Ltd. ja Dr. Andrew Marshilt. Samuti osteti Green Building Studio, Inc. kõik aktsiad, mis pakub veebipõhist kogu ehitise energia ja veekasutuse ning süsiniku emissioonide analüüsi tarkvara.

Ecotect tarkvara võimaldab mõõta, kuidas fundamentaalsed kriteeriumid nagu päikeseenergia, kütmine, varjud, valgustus ja õhuliikumine mõjutavad ehitise toimivust projekteerimise kontseptuaalses ja detailses faasis. Tarkvara võime ennustada ehitise toimivust aja jooksul annab arhitektidele ja inseneridele võimaluse luua energiaefektiivsemaid ja jätkusuutlikumaid ehitisi. Loe lähemalt http://www.squ1.com/products/ecotect

Meile teadaolevalt on Ecotecti tarkvara kasutusel Tartu Ülikooli Energiatõhusa ehitise tuumiklaboris.

Autodesk Green Building Studio analüüsi vahendid on nüüd saadaval Autodeski kodulehel (http://www.autodesk.com/greenbuildingstudio). Teenust on võimalus kõigil tasuta proovida 30 päeva. Pakutavad töövahendid on ühilduvad Autodeski projekteerimistarkvaraga, samuti teiste tootjate projekteerimistarkvaradega läbi Green Building XML (gbXML) formaadi ja otse saadaval Reviti toodetest uue plugina abil (võimalik alla laadida).

Kokkuvõtteks on tegemist ka meie arhitektidele hea uudisega, sest alates jaanuarist 2008 kehtivad Ehitusseaduse täiendused, mis puudutavad hoonete energiatõhusust. Nende nõuete täitmine ilma spetsiaalsete tarkvara rakendusteta on eriti arhitektidele keeruline, sest nõuded on esitatud hoonetele tervikuna, mitte üksikutele hoone elementidele. Seega tuleb arvestada väga paljude muutujatega ning kõik see seab piiranguid arhitektuurile.