Revit Compatible

AutoDESK Revit Structure ja Robot Millennium

Commuun OÜ osales septembri lõpus Krakowis toimunud RoboBATi diilerite kahepäevasel seminaril. Seminaril anti ülevaade firma RoboBAT senistest tegemistest ja tulemustest ning tulevikuplaanidest. RoboBAT on peale vahepealset madalseisu teinud tugeva hüppe konstruktsioonide projekteerimise tarkvara turul. Pikka aega on investeeritud integreeritud toodete arendamisse ja nüüd on käes aeg, mil kliendid hakkavad hoomama integreeritud tarkvara eeliseid.

Eriti huvitav on firmade AutoDESK ja RoboBAT koostöö. Teatavasti on AutoDESK käesoleval aastal Põhja-Ameerika turul ametlikult müügile toonud uue tooteperekonna AutoDESK Revit, mis muudab senist ehitiste projekteerimispraktikat radikaalselt. AutoDESK Revit jõuab Euroopa turgudele 2006 aastal.

Arhitekti ja inseneri parem koostöö

Revit CompatibleAutoDESK REVIT tooteperekond baseerub Building Information Model tehnikal. BIM on ehitamise projekteerimise ja dokumenteerimise metodoloogia, mida iseloomustab koordineeritud, sisemiselt kokkusobiv digitaalne informatsioon ehitusprojektist projekteerimisel ja ehitamisel (AutoDESK White Paper). Tegelikult haarab BIM ehitise kogu elutsüklit. BIM on antud valdkonna ¾argoon tänasel päeval.

BIM idee seisneb ühes ehituse mudelis, mida saavad kasutada projekteerimis-ehitusprotsessi erinevad osapooled. Paratamatult on erinevate spetsialistide vaated konstruktsioonile erinevad. Arhitekti huvitab eelkõige konstruktsiooni välisilme ehk pind. Insener näeb aga konstruktsiooni telgede ja ristlõigetena. BIM aga sisaldab kogu informatsiooni, mis erinevaid osapooli huvitab:

  • konstruktsiooniline informatsioon
  • arhitektuurne informatsioon
  • teenused, ventilatsioon, vesi, kanalisatsioon, jne
  • viimistlus
  • teoreetiliselt kõik, mis ehitist ja ehitamist puudutab.

Mudeli kasutamisest saadav kasu on tohutu. Miks luua igaks etapiks uut ja erinevat mudelit?

Seni on informatsioonivahetus erinevate aplikatsioonide vahel toimunud „ebaintelligentsete“ joonte kaudu (dwg, dxf, etc). Isegi, kui arhitekt on kasutanud projekteerimiseks 3D mudelit, siis ei ole saanud insener seda kasutada, sest see on sisaldanud palju inseneri jaoks tarbetut informatsiooni ja telgjoonte paiknemine ei ole vastanud analüüsimudeli nõuetele.

Käesoleval ajal töötavad kõik suuremad tarkvara tootjad tegevusharu läbivate lahenduste kallal (AutoDESK, Nemetschek, Bentley, Tekla). Kui BIM välistab inseneri, siis on ta puudulik. Tulevik toob kaasa selle, et kliendid nõuavad inseneride kaasamist BIMi, et saavutada olulist ajasäästu.

Kogu see nähtus on eriti positiivne RoboBATile ja Robot Office tarkvara kasutajatele, sest kogu arendustöö on toimunud peamiselt ühe märksõna all – integratsioon.

AutoDESK ja RoboBAT

Robot Millennium on oma olemuselt täiuslik SBIM (Structural BIM) tarkvara. Seetõttu on AutoDESK valinud RoboBATi oma strateegiliseks partneriks AutoDESK Revit Structure väljatöötamisel ja juba täna on olemas kahepoolne lüli Revit Structure ja Robot Millennium vahel.

  1. Insener avab arhitekti poolt loodud BIM mudeli ning BIM tarkvara muudab selle „füüsilisest mudelist“ „analüütiliseks mudeliks“.
  2. Insener analüüsib konstruktsiooni, projekteerib elemendid, sõlmed ning vajadusel korrigeerib elementide mõõtusid.
  3. Insener uuendab BIM mudelit.
  4. Insener või tehnik koostab korrigeeritud mudelist joonised.

Miks RoboBAT on lahendus BIM kasutajale?

  • BIM mõte on ühes mudelis
  • Peab olema tagatud, et BIM mudelit saab analüüsida valitud tarkvaraga:
    • Insener ei saa teha oletusi ja käsitsi muuta mudelit, sest analüüsiprogramm ei suuda analüüsida keerukat mudelit.
    • Analüüsitarkvara peab suutma teha kõiki vajalikke analüüse (staatiline, dünaamiline, seismiline, mitte-lineaarne, jne)
    • Ka lihtsad mudelid kätkevad endas keerukaid elemente – kui palju ehitisi te teate, mis sisaldavad ainult tasapinnalisi seinu, vahelagesid ilma avausteta?
  • BIM nõuab insenerilt reaalse konstruktsiooni analüüsimist ja selliseks puhuks on Robot Millennium lahendus number üks.

Vaata ka:

AutoDESK Revit Structure

Robot Millennium & Revit Structure