Esimene 4D/5D BIM rakendamise juhend

Teatavasti on Eestis esimesena alustanud mudelpõhise projekteerimise juhendi koostamist Riigi Kinnisvara AS. See juhend on tegelikult juba koostatud ning kommenteerimisringil. Tegemist on väga põhjaliku ja asjaliku juhendiga, mida Riigi Kinnisvara plaanib hakata rakendama uutes projektides eesmärgiga saada kvaliteetsemaid projekte ning vältida probleeme ehitusplatsil.

Ameerikamaal on asjad jõudnud natuke kaugemale. Mudelpõhine projekteerimine on kujunenud juba igapäevaseks, kuid üha enam liigutakse mudelpõhise ehitusjuhtimise ja kinnisvarahalduse suunas. BuidingSMART alliansiTM rahastamisel on valminud esimene 4D/5D BIM projekti elluviimise juhend. Juhendi koostamisega tegeleb töörühm Pennsylvania Osariigi Ülikooli juures (PennState).

Juhend on loodud eesmärgiga aidata projektimeeskondadel kavandada oma BIM strateegiat ning BIM projekti elluviimist. Peamised informatsioonivahetuse kontseptsioonid on välja töötatud buildingSMART alliansi standardi loomekava alusel, mille eesmärgiks luua raamistik kogu ehituse ja kinnisvara valdkonna efektiivsuse tõstmiseks. Loe lähemalt ja lae juhend alla siit.