Freeform – vabadus projekteerida ja ehitada

Ilmselt olete juba teadlikud, et AutoCAD ja Revit 2010 versioonidesse on lisatud niinimetatud Freeform design võimalus. See tähendab, et projekteerijal, olgu ta siis arhitekt või konstruktor, on täiesti vaba voli kavandada mistahes kuju ja geomeetriaga ehitisi. Kuigi esimesed vabakujulised projektid pärinevad juba 20 aasta tagant, on siiani olnud probleemiks nende vabakujuline realiseerimine.

Eestis ei ole veel kohanud selliseid vabavormilisi projekte, ilmselt eelkõige seetõttu, et need ei ole nii lihtsalt ehitatavad. Maailm aga liigub kiiresti edasi ja futuristliku disainiga projekte kohtab juba massiliselt. Võib-olla üks esimesi selliseid projekte oli Sir Norman Fosteri projekteeritud Gherkin Tower Londonis. Tegelikult ei ole tegemist veel vabakujulise disaini, vaid generatiivse ehk algoritmilise disainiga või kui soovite, siis matemaatilise arhitektuuriga. Gherkin Toweri kumerad pinnad on vaid näiliselt kumerad, moodustudes kolmnurksetest tasapindsetest klaasikildudest. Kas te kujutaksite ette, et autosid tehtaks sellisel viisil? isegi Hummer ei ole ju kandiline.

Majanduse reeglite kohaselt vastab turg alati nõudlusele pakkumisega. Võttis aega küll, aga nüüd on Londoni ehituskeskuses võimalik näha vabavormilist roostevabast terasest fassaadilahendust, mida pakub esimesena maailmas firma Formtexx. Millal näeme uue kvaliteediga arhitektuuri Eestis?