Tekla BIMsight

Tekla BIMsight – BIMnägemus?

Tekla BIMsightTekla teatas sellel nädalal uuest tootest nimega Tekla BIMsight, mida jagatakse kõigile tasuta küsimata nime ja isegi e-posti aadressi ei taheta teada saada. Selgelt on Tekla visanud kinda konkurentidele, sest mudelite konsolideerimise ja kontrollitarkvara valik on siiani olnud kesine ning hinnad krõbedad. Vaadates Tekla BIMsight omadusi, on tegemist kõige valusama konkurendiga samuti Soomest pärit Solibri Model Checkerile.

Laadisin Tekla BIMsight alla ja tegin mõned katsed. Hetkel on tegemist 32-bit versiooniga, kuid kohe lubatakse ka 64-bit versiooni, mis peaks olema kiirem ja võimaldama ka suuremaid mudeleid avada. Toetatud mudeli formaadid on IFC, dwg, dgn ja Web viewer XML. Mudelite keerutamine ekraanil on sujuv, kuid ekraani kontrollimise töövahendiks on ainult hiir, käsklusi menüüdest või nuppudelt anda ei saa. Kuivõrd minu hiire rullikut programm omaks ei võtnud, siis ei õnnestunud mul ka esialgu pilti suumida. Välja aitas touchpad scrolli funktsioon. Juhul, kui erinevad mudelid peaksid olema erinevats koordinaatides või mõõtühikutes, saab neid kenasti ka teisendada andes mudelile uued algkoordinaadid, pöördenurga ja skaala.

Proovisin ka konflikti kontrollijat. Saab seadistada konflikti kontrolli reegleid kas füüsilise kokkupuutena või kuja meetodil. Kahjuks ei õnnestunud mul küll kuja väärtust sisestada, ilmselt tarkvara vea tõttu.

Konfliktide kontrollia seaded

Siiski võib saada aimduse konfliktide otsija tööpõhimõttest ja leitud konfliktide haldamisest. Konfliktidele saab määrata staatuse (New, Pending, Assigned, Critical, Resolved, Ignored) ning vastava värviga ka ekraanil kuvada.

Mudeli vaateid on võimalik salvestada ning ka klippida. Vaadetele saab lisada märkusi. Mõõta saab hetkel ainult vahemaad. Märkuste haldamine tundub kontseptsioonina mugav, kuid mul õnnestus tarkvara selle peale kokku jooksutada.

Tasuta tarkvara kohta on algus hoolimata vigadest ja piiratud võimalustest siiski muljetavaldav. Küsimus on, kas tasuta on tasuta igaveseks ja mis on Tekla plaan tegelikult. Elame, näeme!